Ons werk

Sonderingen


Het toepassen van sonderingen bij een grondonderzoek

Bij de uitvoering van sonderingen wordt een sondeerconus met behulp van een sondeerwagen met continue snelheid op diepte gebracht. De toe te passen sondeerconus voor de sonderingen kan met vele fijngevoelige opnemers zijn uitgerust welke onder andere punt- en wrijvingsweerstand, geleidbaarheid en waterspanning kunnen meten.

Wiertsema & Partners wordt ook regelmatig gevraagd om metalen voorwerpen in de ondergrond te lokaliseren door middel van sonderingen. Indien deze voorwerpen het aardmagnetisch veld verstoren is het mogelijk om met gevoelige magnetische sensoren de locatie te bepalen. Voor geotechnische vraagstukken is het belangrijk om de meetresultaten in combinatie met de bodemopbouw te analyseren. Enige jaren geleden is daarom gestart met het in eigen beheer ontwikkelen van een speciale sondeerconus waarmee magnetometer sonderingen kunnen worden uitgevoerd. Dit betekent dat naast het magnetische veld ook de conusweerstand, kleef en waterspanning op een snelle en omgevingsvriendelijke manier kunnen worden gemeten. 
 
Wiertsema & Partners heeft verschillende typen sondeerequipment om sonderingen uit te voeren, uiteenlopend van een handsondeerapparaat tot een rupsaangedreven sondeertruck. De keuze voor het in te zetten equipment is afhankelijk van de begaanbaarheid van de onderzoekslocatie tijdens de sonderingen. Op de pagina 'materieel' vindt u foto's van onze verschillende sondeerequipment.

Afhankelijk van welke informatie over de heersende grondslag wordt gewenst kan worden gekozen uit verschillende soorten sonderingen.

Voor meer informatie kunt u op onderstaande onderwerpen klikken

arrowPuntmeting
arrowPunt- en kleefmeting
arrowWaterspanning
arrowGeleidbaarheid
arrowSeismische sonderingen
arrowMagnetometer sonderingen

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player