Artikel 'Beschrijven en classificeren van grond volgens NEN-EN-ISO 14688' vakblad geotechniek

In juni is de digitale versie van vakblad Geotechniek uitgekomen.
In deze editie heeft onze collega Kees-Jan van der Made vanuit de NEN normcommissie meegeschreven aan een stuk over 'NEN-EN-ISO 14688'.

In dit artikel komen o.a. de belangrijkste verschillen met de NEN 5104 aan bod en de consequenties van de nieuwe norm voor de toekomst van grondonderzoek.

Meer weten? Lees het artikel hieronder en/of klik hier om de gehele uitgave te lezen.

Lees het artikel

In juli 2020 zijn NEN-EN-ISO 14688 deel 1 met Nationale Bepalingen NEN 8990 en NEN-EN-ISO 14688 deel 2 met Nationale Bepalingen NEN 8991 beschikbaar gekomen voor het identificeren en classificeren van grond. In 2020 stapt Nederland in de praktijk over van NEN 5104 naar deze nieuwe normen. In de Basis Registratie Ondergrond (BRO) wordt voor geotechnische boormonsterbeschrijvingen reeds uitgegaan van deze nieuwe norm voor projecten vanaf 1 januari 2020.

Ten opzichte van NEN 5104 is de wijze van beschrijven en classificeren in deze nieuwe normen substantieel anders. Waar NEN 5104 was gebaseerd op samenstelling in percentages van verschillende fracties en bijbestanddelen wordt in NEN-EN-ISO 14688 de focus gelegd op grondgedrag. Kortweg is dit een overgang van beschrijving op basis van samenstelling naar beschrijving volgens plasticiteit.

Het artikel uit het vakblad Geotechniek geeft een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van de oude situatie en een handreiking voor het gebruik van de nieuwe norm. Daarnaast wordt er in dit artikel aandacht besteed aan de kwaliteit van het grondmonster: er zijn stappen gezet om tot een eenduidige indeling van de monstername technieken te komen.

Uw contactpersoon

Gerben Spoelstra

Gerben Spoelstra

Hoofd Geomonitoring

Aanmelden nieuwsbrief

Certificering

Keurmerk bodembeheer Keurmerk VCA Keurmerk ISO
 
Button