Een halve eeuw aan het werk, Jaap Jagt is nu dan toch echt gestopt!

Jaap bedankt!

Er is altijd een tijd van komen en een tijd van gaan. Recent heeft onze collega Jaap dan toch definitief besloten om te gaan stoppen. En dat recht heb je natuurlijk op 72-jarige leeftijd!

In 2003 is hij begonnen als boormeester voor het aanleggen van KWO-systemen. In 2011 heeft Jaap de overstap gemaakt naar de afdeling Geomonitoring.

Ben jij net als wij benieuwd hoe Jaap terugkijkt op de afgelopen jaren? Hieronder lees je het interview dat we met hem hebben gehad:

“Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren?”
“Ik heb een leuke tijd gehad, een hele leuke tijd!”

“Je eerste kennismaking met Wiertsema & Partners was?”
“ Ik kreeg een telefoontje of ik een keer langs wou komen voor een gesprek. Destijds zat ik in Hamburg op een hele grote boring. Heb daar eerst mijn contract uitgediend en in september 2003 ben ik bij Wiertsema & Partners begonnen. Ik heb altijd wel in dit soort werk gezeten, maar dit is een heel ander bedrijf, een bedrijf wat onderzoekt en dat lag mij wel. Ik heb sowieso wel een klein beetje affiniteit met de bodem en grondwater. Je leert iedere dag. In de praktijk heb ik mijzelf dingen aangeleerd en je leert hier weer van de jongens die ervoor hebben geleerd. Ik wilde eigenlijk vroeger naar de zeevaartschool, maar bleek kleurenblind te zijn, dus toen eerst maar in dienst. Het was economisch een slechte tijd, maar uiteindelijk kwam ik bij een bedrijf terecht in pijpleidingen net over de grens. Je komt er als leek in en je moet alles nog leren, veelal bronbemalingen; Als je een gat graaft, dan komt er water in en dan de manier waarop je zo’n gat kan droog maken, dan pas kom je erachter dat de grondgesteldheid overal anders is.”

“Hoe zag jouw carrière eruit? Wat heb je in de afgelopen jaren allemaal qua werkzaamheden en bijzondere projecten gedaan bij W&P? Wat waren voor jou de hoogtepunten?”
"In 2011 heb ik de overstap gemaakt naar de afdeling Speciale Metingen (Geomonitoring). Dit was mij eigenlijk wel op het lijf geschreven, dingen onderzoeken. Geofysica was ik op school ook heel goed in, dus dan begrijp je de zaken in dit vak veel sneller. Je kunt allerlei proefjes doen d.m.v. de geofysica; dat je in het veld en in het laboratorium dingen kunt onderzoeken. Dat had ik al gauw onder de knie. Buiten zijn dat vind ik prachtig, toen ik van school kwam had ik al besloten om niet op een kantoor te gaan werken of in een fabriek. Het eerste bedrijf waar ik begon met werken was een bronbemalingsbedrijf in Duitsland.

Het grondonderzoek voor de aanleg van een gasleiding in Denemarken, Fockbeck-Ellund, was een schitterend mooi project. Ik kende daar de geologie een beetje. Heb bijna alle sonderingen gezien en je loopt vaak bij de jongens langs bij de boormachines, de boormonsters zie je in het veld.

Later belde Duco een keer,” heb een klus waar je met de auto naar toe kunt, het is maar voor een maand”. Toen ik daar kwam, bleek het om een locatie te gaan waar wij eerder onderzoek hadden gedaan. Kwam daar in de functie van toezichthouder voor water. Alles was in het Duits, 2x per week een bouwvergadering etc., mijn Duits is wel goed, dus dat ging prima.
Dit is harstikke leuk werk dacht ik, hier moet ik langer blijven. Toen kwam er een sollicitatie ter sprake en zodoende ben ik daar uiteindelijk 1,5 jaar geweest, het zou in eerste instantie maar voor een maand zijn.
Ik was al bekend met de hele streek, wist daardoor precies waar het moeilijk was om te bemalen, waar de kleine riviertjes zaten etc. Maar ook het erop toezien dat regels werden nageleefd in natuurgebieden. Dat was wel één van mijn mooiste projecten!

Ook leuke dijkprojecten (langs de Lek, Kinderdijk, Merwede, De Waal) voor de afdeling Geomonitoring gedaan, zoals het uitlezen van divers, met veel regelwerk, uitzetwerk en metingen.
DSS-Drilling van Arthur Zwart was er ook vaak bij betrokken. Er dan op toezien dat de bussen goed op het laboratorium terecht kwamen. Veel ook op privéterreinen van mensen en aanwonenden, dus veel overleg voor toestemming te regelen en dat alles weer netjes werd achtergelaten.

Tevens veel pulsboringen gedaan. Nauwkeurig pulsboren met bussen steken heb ik hier eigenlijk wel geleerd. Knap van de boormeesters die bij het bedrijf werken, het zijn echt goede boormeesters. Heb heel veel van Jan Palsma geleerd, hij heeft een bepaalde manier van kijken."

“De grootste veranderingen in de periode dat je hier werkte?”
"Ben begonnen onder Jan Wiertsema en Kees-Jan. Toen is Jan Wiertsema gestopt en toen is het een poosje heel onrustig geweest, er was heel veel reuring. Duco moest toen bepaalde maatregelen nemen om rust te creëren. De manier waarop hij dat toen gedaan heeft, heb ik wel bewondering voor. De manier van werken is veel professioneler geworden.
Veel mensen die op school zaken hebben geleerd en dat in de praktijk brengen, daardoor krijg je een hele andere manier van bedrijfsvoering. Er zit nu meer structuur in."

“Waar ben je het meest trots op?”
"Op mijn vrouw en op mijn kinderen.
Het viel natuurlijk niet altijd mee, ik was veel van huis."

“Wat was je grootste blunder?”
"Durf ik niet te zeggen.
Een grote blunder was, dat ik een keer niet gemeten heb.
Er was een project in Suriname. Op de douanepapieren stond dat er PVC buizen met een lengte van 5 meter zouden zijn. Achteraf bleek dat de PVC niet in de container paste, dus ze hebben er een stuk afgezaagd. Dus ik ging inbouwen en ging ervanuit dat ze 5 meter waren en toen ging ik boringen nameten en toen kwam ik erachter dat ze niet diep genoeg waren (4,60, 4,70 m).
Dus dat heb ik direct maar opgebiecht."

“Wat wil je al je opvolgers meegeven?”
"Dat het hartstikke mooi werk is, maar dat weten de meesten wel. Dat het niet zo belangrijk is dat het een uur langer duurt. Bij een ingenieursbureau is het belangrijker dat het goed is, dan dat het snel is. Het moet allemaal wel binnen een bepaalde tijd af, maar als het op papier maar goed is, als het maar klopt!"

“Ouder & grijzer, ouder & wijzer of ouder & eigenwijzer?”
"Ouder & wijzer. Ik leer nog iedere dag. Als je niet meer nieuwsgierig bent, dan is het niet meer leuk. Iemand anders heeft soms een andere kijk op dingen en blijf goed naar elkaar luisteren!"

“Wat ga je het meeste missen?
"De collega's, af- en toe een babbeltje doen, je bent nog onder de mensen.
Je komt op plekken waar een 'normaal' mens niet komt, mooie natuurgebieden.
In weer- en wind, anders regenjas en laarzen aan, droge sokken mee."

“En waar kijk je vooral naar uit?”
"We gaan binnenkort naar een mooi natuurgebied in Nord-Friesland tegen de Deense grens aan.
Lekker op het wad, eb- en vloed, ieder uur is het weer anders, op de dijk lopen, verrekijkertje mee, lekker rustig aan doen."

“Je hebt nu tijd, dus wat ga je zeker nog doen?”
"Normaal gesproken gaan we ieder jaar een keertje naar de zon, maar met de corona leek ons dat niet zo verstandig. Corona moet eerst achter de rug zijn en kijken of alles een beetje rustig is in de wereld.
Dus we gaan er met de auto op uit."

Button