Slagsonderingen

Wiertsema & Partners werkt mee aan de voorbereidingen voor het verbreden van de A2 tussen het knooppunt Het Vonderen en Kerensheide, nabij het Limburgse Born. De bodemopbouw in deze regio wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van grind. Met de reguliere sonderingen kan in de grindlagen, door de sterkoplopende conusweerstanden, maar een beperkte diepte worden behaald. De totaaldruk van het systeem is dan de beperkende facto

Om toch informatie te krijgen over de pakkingsgraad van de diepergelegen bodemopbouw, zijn slagsonderingen uitgevoerd. Slagsonderen is een mechanische sondeermethode. Een mechanische sondeerconus (zonder elektronische meetapparatuur) wordt middels een gestandaardiseerd gewicht en slagenergie de grond in gedreven. Hierbij wordt het aantal slagen geteld. Het aantal slagen over een bepaalde indringingsdiepte geeft een waarde voor de pakking van de ondergrond.

Door middel van de formules voor de zand- en zandgrindlagen, zoals opgesteld door de R.W.T.H. (heft 44) te Aken, wordt de vertaling gemaakt van een slagdiagram naar een sondeergrafiek.

De “vertaalde” conusweerstanden zijn geverifieerd met de gemeten conusweerstanden bij de digitale kleef sonderingen (DKM). Voor dit project is de verificatie van de “vertaalde” conusweerstand uitgevoerd met de druksonderingen en de naastliggende uitgevoerde mechanische boring in de nabijheid van de sonderingen.

De slagsonderingen zijn met name uitgevoerd in de directe nabijheid van de nieuw te bouwen of uit te breiden kunstwerken en zijn met name bedoeld om eventuele damwandconstructies of paalfunderingen te kunnen dimensioneren.


Button