Naast het standaard geotechnisch onderzoek maken we gebruik van geofysische metingen binnen civiele projecten om bijvoorbeeld:
- De opzet geotechnisch grondonderzoek te optimaliseren;
- Een indicatie te verkrijgen van mogelijke verschillen in bodemopbouw tussen boringen en sonderingen langs een tracé (of over een oppervlak);
- Schuifgolfsnelheden in verschillende bodemlagen te bepalen;
- De lengte van damwanden of ligging van metalen objecten te bepalen.
Binnen geohydrologische projecten worden deze metingen onder meer gebruikt om:
- De verbreiding van slecht doorlatende lagen tussen boringen en sonderingen te bepalen;
- Verschillen in waterkwaliteit te bepalen, zoals de diepte van het zout-zout grensvlak;
- Stroomsnelheden van grondwater te bepalen op basis van verticale temperatuurprofielen.
Wiertsema & Partners heeft beschikking over de volgende geofysische onderzoekstechnieken:
- EM/FDEM-metingen (frequency domain elektromagnetische geleidbaarheidsmetingen)
- Dualem (dieptebereik: 0-6 m) - EM/TDEM-metingen (time domain elektromagnetische metingen)
- WWALKTEM (diepte bereik: 5 – 250 m), geleidbaarheid
- DC/ERT of (C)VES-metingen (Direct current electrical resistivity tomography,
dieptebereik: 0 - 70 m) on shore en off shore, geleidbaarheid
Bij bovenstaande geofysische onderzoekstechnieken die meten vanaf maaiveld, ligt de focus op de elektrische geleidbaarheid van de ondergrond (geo-elektrische weerstand). Hierbij wordt een zender gebruikt die een signaal verstuurt (EM-puls of stroombron) en een ontvanger. Het verschil in signaal tussen het verzonden en ontvangen signaal geeft informatie over de ondergrond. De resolutie, exploratiediepte en type informatie verschillen per methode en toepassing.
Bij de interpretatie wordt eerst een lagenmodel van de ondergrond gemaakt van de verschillen in geo-elektrische weerstand. Vaak is sprake van equivalentie en zijn er verschillende mogelijke oplossingen. Boringen en sonderingen en andere gegevens over de ondergrond worden vervolgens gebruikt om de geofysische data te vertalen naar bodemopbouw en grondwaterkwaliteit.
Naast metingen vanaf maaiveld kunnen geofysische metingen ook in boorgaten (PVC meetbuizen) of in combinatie met sonderingen uitgevoerd worden. We beschikken hiervoor over de volgende technieken:
- EM/FDEM-metingen (frequency domain elektromagnetische geleidbaarheidsmetingen);
- Inductie boorgatmetingen, geleidbaarheid en natuurlijk gamma (in kunststof peilbuizen, (min. diameter 50mm, max diepte 400 m) - Magnetometersonderingen;
- EC-sonderingen (Geleidbaarheidssonderingen);
- Seismische sonderingen en trillingsmetingen in de grond;
- Verticaal aangebrachte glasvezelkabels voor actieve of passieve temperatuurmetingen.
De keuze voor een techniek is afhankelijk van vraag (soort “target”), resolutie, de diepteligging en veld omstandigheden (urbanisatie, kabel en leidingen aard van de toplaag) waarop de vraag betrekking heeft.
Wilt u meer weten over de toepassingen van geofysische meettechnieken die Wiertsema & Partners uitvoert, geofysisch advies of wat de verdere mogelijkheden zijn? Schroom niet en neem contact op met één van onze adviseurs.
https://www.helpdeskwater.nl/publish/pages/147995/voorbeeld_gebruik_geofysica_voor_waterkeringen_casus_ijssel_gelderland.pdf
https://www.helpdeskwater.nl/publish/pages/147995/voorbeeld_gebruik_geofysica_voor_waterkeringen_casus_pannerdens_kanaal.pdf