Een goede analyse van de beschikbare data is de basis voor de opzet van een grondonderzoek. Door een steeds verder gaande digitalisering zal GeoICT een steeds belangrijkere rol gaan spelen binnen projecten en ontwerpberekeningen.
Naast onze eigen data zijn ook de openbare boor- en sondeergegevens uit de Basisregistratie Ondergrond(BRO) en boringen uit Dinoloket ontsloten via GeoLoket.In totaal bevat GeoLoket ruim 1.300.000 boringen, sonderingen en peilbuizen. Van alle beschikbare informatie is in GeoLoket de benodigde metadata aanwezig om de juiste gegevenscategorieën te selecteren en de onderliggende data te gebruiken in projectstudies of analyses.
Kaartbeeld in GeoLoket, met onder andere de locaties van diverse onderzoeken en een geomorfologische kaart
GeoIndex is een onderdeel van GeoLoket waarmee beschikbare informatie verder kan worden geprocessed, en data kan worden geëxporteerd naar PDF, GEF, XML, Excel of (geotechnische) rekensoftware. Daarnaast kan laboratoriumdata in GeoIndex automatisch worden verwerkt in STOWA databasestructuur, inclusief exports hiervan. Met het aanbieden van de verscheidene export formats biedt GeoIndex mogelijkheden voor de visualisatie van sonderingen, boringen en laboratorium resultaten, evenals voor vergelijking met overige in de buurt aanwezige gegevens (bv. ten behoeve van aanlevering of goedkeuring naar de BRO).
Dit hoeft niet beperkt te zijn tot reeds in GeoLoket beschikbare data, via de mogelijkheid om bestanden in GEF- of XML-formaat op te nemen en te verwerken, kunnen ook eigen gegevens van de klant worden geïntegreerd. Op deze gegevens kan conversie worden toegepast (van GEF naar BRO-XML-formaat en/of andersom, en van GEF/BRO-XML naar PDF-formaat).
In GeoIndex is het mogelijk om sensoren te selecteren en het verloop van de meetreeksen door de tijd te bekijken. Bij telemetrische data worden de meetreeksen near real-time inzichtelijk gemaakt, waardoor de gebruiker altijd een actueel beeld heeft van bijvoorbeeld de grondwaterstanden. Naast de meetreeksen zijn ook de waarden te visualiseren die van invloed zijn op het verloop van de gemeten waarden, zoals KNMI-data of de temperatuur die de sensor meet. Voor grondwater zijn ook alle BRO GLD meetreeksen in GeoLoket gekoppeld. Hierdoor zijn op veel locaties in Nederland grondwatermeetreeksen beschikbaar die als referentie kunnen worden gebruikt. Dit stelt gebruikers van GeoLoket in staat om veranderingen in het verloop van het grondwater nauwkeurig te analyseren.
Een sondering (links), boring (midden) en laboratoriumtesten (rechts) in Profiler vergeleken met GeoTOP (achtergrond)
De beschikbare boringen, sonderingen en peilbuizen kunnen in een profiel worden weergegeven door in de kaart van GeoLoket een profiellijn te tekenen. Voor boringen zijn zowel de nieuwe boornorm (NEN 14688) als de oude boornorm (NEN 5104) volledig geïmplementeerd. Ook alle laboratorium indexproeven uit de NEN-EN-ISO 14688 norm worden ontsloten in Profiler, waarbij ook hier de volledige BRO dataset mee is ontsloten en gevisualiseerd. De inhangdieptes van sensoren worden eveneens weergegeven, en aan de sensoren is de bijbehorende meetreeks gekoppeld. Het globale maaiveldverloop wordt voor het te tonen profiel gegenereerd op basis van AHN informatie. De data kan direct in Profiler worden vergeleken met het GeoTOP en REGIS model.
Download geoloket-2025.pdf
Ons bedrijf is gesloten van 21 december t/m 3 januari 2021!
Beste bezoeker,
Wij wensen u fijne feestdagen! Ons bedrijf is gesloten van 21 december t/m 5 januari 2025.