De mate van samendrukking hangt af van het belastingniveau en de samendrukkingseigenschappen van de betreffende laag. De snelheid waarmee de zetting optreedt, is afhankelijk van de consolidatie-eigenschappen en wordt eveneens onderzocht. Eén van de meeste gebruikte methoden om de consolidatie-eigenschappen te bepalen is de samendrukkingsproef m.b.v. een oedometer. Hierbij worden trapsgewijs verschillende belastingen op een grondmonster toegepast. De zetting van het materiaal per belastingstrap wordt vervolgens gemeten in verhouding tot de tijd. Bovendien is het mogelijk om zowel ontlast en herbelast-trappen uit te voeren; op deze manier zijn bijvoorbeeld de ABC-isotachen goed te bepalen.
Het belastingsschema voor de proef is afhankelijk van onder andere de huidige heersende terreinspanning. Indien rekening moet worden gehouden met eventuele ophogingen (toename terreinspanning), kan dit bepalend zijn voor het gekozen belastingschema. Dit wordt in overleg aangepast.
Een samendrukkingsproef m.b.v. van een oedometer kan enkele weken duren. Voor de berekening van de samendrukkingsconstanten wordt gebruik gemaakt van twee grafieken. Deze geven het verband aan tussen de samendrukking en de tijd, respectievelijk tussen de samendrukking en de belasting per trap. De consolidatiecoëfficiënt (Cv) kan bepaald worden door de methode ‘Taylor’ (samendrukking versus vierkantswortel van de tijd) of de methode ‘Casagrande’ (samendrukking versus logaritme van de tijd).
Ons bedrijf is gesloten van 21 december t/m 3 januari 2021!
Beste bezoeker,
Wij wensen u fijne feestdagen! Ons bedrijf is gesloten van 21 december t/m 5 januari 2025.